lois papadopoulos
Τελετή Έναρξης του Προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997
αρχιτεκτονική εγκατάσταση στο κτήριο της Ε.Μ.Σ.

ΦOΡΕΑΣ ΤOΥ ΕΡΓOΥ:
Oργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Θεσσαλονίκη 1997”

ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
Απόστολος Βέττας, Σάσα Λαδά, Λόης Παπαδόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
μετασχηματισμοί του αστικού τοπίου

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ:
Απόδοση σε χρήση των χώρων του θεάτρου της ΕΜΣ, στους οποιους τα έργα εκσυγχρονισμού είχαν ολοκληρωθεί, με ταυτόχρονη απομόνωση και απόκρυψη των περιοχών του κτιρίου, στις οποίες οι εργασίες θα συνεχίζονταν καθ’όλη τη διάρκεια του 1997.

ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΙΚΗ ΠΡOΤΑΣΗ:
Η επέμβαση εντοπίσθηκε στις εξής περιοχές του κτιρίου της ΕΜΣ:
1. Η όψη επί της Πλατείας του Λ. Πύργου καλύφθηκε με σκαλλωσιά αλουμινίου από την οποία αναρτήθηκε ένας ακτινωτός μεταλλικός ρόδακας διαμέτρου 18 μ. (O ρόδακας αποτελούσε το περιστρεφόμενοο δάπεδο σκηνικού του Απ. Βέτα για την Ηλέκτρα, παράσταση του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο, 1996). Στο κέντρο του ρόδακα τοποθετήθηκαν οι λογότυπος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και του ΚΘΒΕ.
2. Η περίμετρος του φουαγιέ του ισογείου καλύφθηκε μέχρι το ύψος της οροφής με εκτυπώσεις σε ύφασμα από γκραβούρες που απεικονίζουν εσωτερικά ευρωπαϊκών θεατρικών χώρων του 19ου αιώνα.
3. Στις επτά κόγχες του πλατύσκαλου της πομπικής σκάλας ανόδου τοποθετήθηκαν εκτυπώσεις σε ημιδιαφανή φύλλα πολυεστέρα από τους θεατρικούς μηχανισμούς που περιέχονται στην εγκυκλοπαίδεια του Diderot. Στα επτά σύστοιχα παράθυρα πάνω από τις κόγχες τοποθετήθηκαν με ειδικό φωτισμό που τα αναδείκνυε και στην κύρια όψη του κτιρίου επτά κοστούμια από την ιστορική ιματιοθήκη του ΚΘΒΕ.
4. Στο φουαγιέ της στάθμης των θεωρείων τοποθετήθηκε ψευδοροφή και από διαφώτιστα φύλλα πολυεστέρα, ενώ ο ανατολικός και ο δυτικός τοίχος καλύφθηκαν από φύλλα plexi-glass επί των οποίων επικολλήθηκαν γραφιστικές επεξεργασίες θεμάτων σχετικών προς τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η μελέτη πολλών από τα στοιχεία του εξοπλισμού έγινε από τους μελετητές.