lois papadopoulos
Ανασχεδιασμός διατηρητέου συγκροτήματος σε Κέντρο Συνεδριακού Τουρισμού στην Κόνιτσα
1ο βραβείο σε διαγωνισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας / αρχιτεκτονική προμελέτη

ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
Κληροδότημα Αναγνωστοπούλου

ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Θεμελιοδομή

ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
Κατερίνα Κοτζιά, Σάσα Λαδά, Πάνος Πανέτσος, Λόης Παπαδόπουλος, Κορίνα Φιλοξενίδου

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ:
Έλλη Βοκοτοπούλου

ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ:
Ιορδάνης Στυλίδης

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Εξάντας Α.Ε.

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:
Ανασχεδιασμός των εγκαταστάσεων της Αναγνωστοπούλειας Σχολής στην Κόνιτσα σε γραφεία του Ινστιτούτου Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και ενός μικρού σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου με ξενοδοχειακή υποδομή φιλοξενίας των συνέδρων καθώς και κατοικίες συμβεβλημένων ερευνητών.
Ι.
Η πρώτη φάση της μελέτης αφορούσε στην αποτύπωση του γηπέδου και των κτιριακών εγκαταστάσεών του και στη σύνταξη του Μaster Plan για την εγκατάσταση των νέων χρήσεων και στην επεξεργασία επιμέρους κτιριολογικών προγραμμάτων.
ΙΙ.
Η δεύτερη φάση της μελέτης αφορούσε στη σύνταξη αρχιτεκτονικής προμελέτης για τον ανασχεδιασμό του κτιρίου του Οικοτροφείου, του μεγαλύτερου από τα 13 κτίρια του συγκροτήματος, σε κτίριο Διοικητικών υποδομών και συνεδριακών διοργανώσεων.
Η κάτοψη του υφιστάμενου κτιρίου εγγράφεται σε ένα νοητό ορθογώνιο διαστάσεων περίπου 64x19μ με τη δημιουργία 3 μεγάλων εσοχών στην ανατολική όψη του. Ολοι οι τοίχοι του κτιρίου με εξαίρεση ορισμένους τοίχους, ιδιαίτερα στον όροφο, από μπαγδατί, είναι φέροντες πέτρινοι κατασκευασμένοι με εξαιρετική ποιότητα και λεπτομέρεια. Η στέγη του κτιρίου είναι κατασκευασμένη με ξύλινα ζευκτά δύο διαφορετικών τύπων, ο πρώτος με κεντρικό ορθοστάτη και ο δεύτερος, που χρησιμοποιείται στην περιοχή των σοφιτών, χωρίς κεντρικό ορθοστάτη. Τα δάπεδα του ισογείου είναι επιστρωμένα με τσιμεντένια πλακάκια και έχουν σε κάθε χώρο περιμετρική διακοσμητική μπορντούρα σε μορφή μαιάνδρου. Τα δάπεδα του ορόφου και των σοφιτών είναι ξύλινα.
Πέραν της μελέτης αποκατάστασης του διατηρητέου κτίσματος του πρώην Οικοτροφείου, με τις απαραίτητες προσαρμογές για την υποδοχή του Προγράμματος του Συνεδριακού Κέντρου, η αρχιτεκτονική μελέτη προέβλεψε τη δημιουργία μιας ευμεγέθους ζώνης καθιστικού και κοινωνικών συναναστροφών των συνέδρων. Η κτιριακή προσθήκη που απαιτείται ακολούθησε απολύτως διακριτά συνθετικά και κατασκευαστικά πρότυπα και γεωμετρίες, ώστε η πρόσληψη του διατηρητέου, ως δείκτη της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης της πέτρας, να μη προσβάλλεται. Το μείζον κτιριολογικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει δύο μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων, τρεις αίθουσες συσκέψεων, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, αίθουσα υπολογιστών, γραφεία διοίκησης, γραμματειακούς χώρους, αναψυκτήριο και χώρους δημόσιων συναναστροφών επιλύθηκε στις δύο κύριες στάθμες του κτιρίου. Στη σοφίτα του κτιρίου τα δωμάτια του οικοτροφείου ανασχεδιάσθηκαν σε σύγχρονους ξενώνες.