lois papadopoulos
Κτήριο πολλαπλών χρήσεων με συνεδριακές εξυπηρετήσεις, πάρκο Graphisoft, Ουγγαρία
συμμετοχή σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών 

ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:
Graphisoft S.A.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
Σάσα Λαδά, Λόης Παπαδόπουλος

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ:
Μαριλένα Κοσμίδου

ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΙΚΗ ΠΡOΤΑΣΗ:
1.
Η φυσιογνωμία του Πάρκου Graphisoft οφείλεται στον Δούναβη, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη συνεχή μεταβολή της κοίτης και την αστάθεια της ροής του.
Το ζητούμενο κτίσμα προτείνεται ως επεισόδιο, που ενσωματώνοντας τη κίνηση θα επαυξάνει το εφφέ αυτής της μεταβλητής ροής. Το νέο παραποτάμιο τοπίο που προτείνεται επιχειρεί να αντιστοιχηθεί ως τέχνημα προς την πολυεπίπεδη ιστορία της περιοχής. Ωστόσο η προτεινόμενη ιστορικότητα του νέου δεν θα πρέπει να είναι μια αφελής ή μία κιτς αναπαραγωγή του προϋφιστάμενου τοπίου. Προφανώς, το νέο κτίσμα δεν αναπαράγει μια συγκεκριμένη μορφή κάποιας κατασκευής της περιοχής (τα ρωμαϊκά αστικά ερείπια, το κάστρο Buda, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αερίου ή το μεταλλικό γερανό της αποβάθρας πάνω στους μπετονένιους πασσάλους που είναι θεμελιωμένοι στον πυθμένα του ποταμού), αλλά επιχειερεί να επικοινωνήσει με το genius loci, όπως αυτό κωδικοποιείται στη γραμμικότητα, τη μεταβλητότητα, τη ροϊκότητα και την ορμή του ποταμού.
Περισσότερο από κάθε άλλη γεωγραφική γραμμή, η κοίτη ενός ποταμού εγκαθιστά ένα φυσικό όριο που δηλώνει την ανάγκη της γεφύρωσης. Το επεισόδιο που προτείνεται είναι το αποτέλεσμα μιας επαλληλίας τριών επιμήκων και κοίλων δοκών ορθογωνικής διατομής.
2.
Οι λειτουργικές ενότητες του προγράμματος έχουν λυθεί σε γραμμικές διατάξεις. Η Αίθουσα Συνεδρίων διαμορφώνεται σε σχήμα Λ. Στις ολομέλειες του Συνεδρίου οι ομιλίες εκφωνούνται από την κορυφή της οξείας γωνίας και το κοινό διατάσσεται στα δύο σκέλη της. Τα δύο αμφιθέατρα χωρίζονται από μια λαμπερή τριγωνική επιφάνεια νερού, αλλά επικοινωνούν οπτικά μέσω των πλευρικών τους παραθύρων. Συρόμενα πετάσματα επιτρέπουν στα δύο θέατρα να λειτουργούν ανεξάρτητα για μικρότερα ακροατήρια ή για τμήματα μεγαλύτερων συνεδρίων.
Η Αίθουσα Εκθέσεων διαμορφώνεται προς την πλευρά του Πάρκου ως εκθεσιακή ράμπα. Τους θερινούς μήνες το επικλινές δάπεδό της μπορεί να φιλοξενήσει το κοινό για υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές. Ο κεκλιμένος δυτικός τοίχος στο πάρκο είναι μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας για την προβολή εικόνων ή/και μηνυμάτων της Graphisoft.
Στο επίπεδο της εισόδου, με θέα στο ποτάμι. έχει επιλυθεί ένα Εστιατόριο 80 θέσεων. Το Κατάστρωμα σε υψόμετρο +5.00 μ., εξυπηρετούμενο από το Μπαρ στο ίδιο επίπεδο, έχει επίσης θέα προς το ποτάμι και προς το Πάρκο του Ναυπηγείου.
Οι αποβάθρες είναι επικαλυμμένες με αδιάβροχες σανίδες, φέρονται από μια ελαφρά μεταλλική κατασκευή και είναι διατεταγμένες λοξά, ώστε η εικόνα του κινούμενου νερού να εμφανίζεται ανάμεσά τους με μορφή διασκορπισμένων τριγώνων. Η πιο επιμήκης αποβάθρα τελειώνει σα μια σκάλα, η οποία βυθίζεται ή αιωρείται πάνω από τα νερά του Δούναβη, παρακολουθώντας τη μεταβαλλόμενη στάθμη του ποταμού.